woensdag 20 april 2016

Week 10 en 11


Hier mijn voorlaatste blogbericht! Nog twee weken en ons buitenlands avontuur zit er op.

Vorige maandag stond dus de vergadering met meneer Mathura op het programma. Tot onze grote vreugde ging hij akkoord met ons voorstel. Dus we gingen aan de slag en werkten lessenpakketten uit rond afval per graad. Meneer Mathura verplichtte ons om ’s ochtends op school hier tijd aan te besteden. Hij wou er immers graag bij zijn om de controle te bewaren. Daarnaast wou hij de hele werktijd beschikbaar zijn voor eventuele vragen.  We vonden het nogal jammer om het lesgeven zo maar te laten vallen dus zochten we een middenweg. We kwamen samen tot een compromis. We geven de helft van de dag zorg en werken de andere helft samen aan het project met meneer Mathura. Zo kon ik mijn klein zorgprojectje in de eerste klas ook verderzetten. (ICOM: persoonlijke groei: flexibiliteit)



Ik ging dus door met zorgsessies. Het lukte me maar niet om juf Judith te overtuigen om een sessie mee te volgen. Ik was dus op zoek naar een andere oplossing om ervoor te kunnen zorgen dat de kleine sessies worden verder gezet. Ik merkte dat juf Magda (een gepensioneerde vrouw die de school helpt waar ze kan) ook af en toe zorg geeft aan de kinderen. Ze is geen opgeleide leerkracht maar helpt de leerlingen. Ik besliste dus in samenspraak met Soetkin om onze gemaakte materialen aan haar te geven. Ze was heel dankbaar. We legden haar uit hoe ze deze kan gebruiken en wat de mogelijkheden zijn. De materialen liggen al klaar om na de repetitieperiode gebruikt te worden. (ICOM: persoonlijke groei: sociale en communicatieve vaardigheden)

We zijn blij dat we een manier hebben gevonden die ervoor kan zorgen dat onze materialen niet in de kast verdwijnen. Dit naar aanleiding van onze vondsten in ‘geheime’ kasten. Zo vonden we in het ict-lokaal een doos met daarin allerlei nieuwe materialen voor in de kleuterklas (leuke spelletjes, oefenvormen om de kleuren aan te leren, …). Daarnaast staat er ook een kast in de mediatheek met allemaal nieuwe boekjes die geordend zijn volgens AVI niveau. Ze mogen jammer genoeg niet gebruikt worden. Wanneer we de leerkrachten met de geheime kasten confronteren, vertellen ze ons dat ze bang zijn dat de nieuwe materialen stuk gaan. Ik kan deze redenering zeker volgen. Wanneer boeken ontleend worden, is eventuele schade een logisch gevolg. Het is natuurlijk jammer wanneer je ziet dat nieuwe boeken stuk gaan. Maar de boeken dan maar niet gebruiken, kan ook niet de oplossing zijn. Zo vroeg Soetkin of ze wel zo een boekje zou mogen gebruiken voor de zorgsessie. Hier hadden ze geen problemen mee omdat het boek in handen blijft van de leerkracht. We hopen dat juf Magda deze boekjes vanaf nu ook zal gebruiken tijdens de zorgmomenten. Op die manier zochten we een oplossing waar beide partijen akkoord mee gaan. (ICOM: persoonlijke groei: creativiteit)







Zo brainstormden Soetkin en ik ook over wat wij zouden doen op school met ons geld dat we via de pannenkoekenverkoop konden inzamelen. We willen immers iets geven waarvan we zeker mogen zijn dat het na ons vertrek ook nog wordt gebruikt. Zo kwamen we op het idee om aan onze lessenpakketten koffers te koppelen met daarin het materiaal. In deze koffer komt dan al het materiaal terecht dat de leerkrachten nodig hebben om de lessen te geven. We gebruiken deze koffer ook in de projectweek waar we dan zelf enkele lessen kunnen geven en leggen dan ook aan de klasleerkrachten uit hoe de koffer werkt. We kozen vooral voor verbruiksmateriaal (natuurlijk voldoende) zodat de leerkrachten niet bang worden dat het materiaal kapot zou gaan en het dus zeker zouden gebruiken. Morgen starten we met het project dus in het volgende berichtje komen jullie te weten hoe het liep.



Maandag stond een uitstap op het programma. We brachten een bezoek aan een Surinaamse kweekschool. Nee hoor, het heeft niets te maken met groenten of fruit. Dit is een school waar je naar toe gaat om te studeren voor leerkracht. Er zijn er vier in Paramaribo en wij gingen naar het Surinaams pedagogisch instituut. We kregen uitleg van het onderhoofd. We vonden enkele verschillen met onze opleiding terug maar zeker ook gelijkenissen. Zo moeten de studenten ook kiezen voor welke graad ze studeren, voor de onderbouw of voor de bovenbouw. Bij de onderbouw horen de kleuterklassen thuis en het eerste en tweede leerjaar. Het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar hoort dan bij bovenbouw. Als je hier afstudeert als leerkracht van de bovenbouw kan je onmogelijk nog bijstuderen om ook les te mogen geven in de onderbouw. Dit vind ik één van de grootste verschillen. In België zijn er veel mogelijkheden wanneer je voor leerkracht lager onderwijs gestudeerd hebt. Wat me ook opviel tijdens de rondleiding was een spreuk die op de muren geschreven stond: “Een tienerzwangerschap staat gelijk aan armoede.” Hier schrok ik wel van. Ik sprak het onderhoofd er daarna ook over aan. Ik vroeg me af of de zwangere studenten onmiddellijk moesten stoppen met school. Het onderhoofd zei dat het vroeger wel zo was maar dat ze vergaderd hadden en het nu … Toen stopte ze haar zin en begon over iets anders te vertellen. Ik vond het raar dat ze de vraag ontweken had. Ik begrijp wel dat het een gevoelig onderwerp is, maar vind het wel jammer dat ik nu nog geen antwoord heb op mijn vraag. Ik krijg het gevoel dat er nog een grote taboe rust over dit onderwerp. Deze moet ik natuurlijk ook respecteren. (ICOM: culturele ontvankelijkheid)
Over de soorten lessen kan ik me jammer genoeg nog niet uitspreken want er wordt gestaakt. Wanneer onze schoolleider er mee akkoord gaat, gaan we volgende week terug om een dagje les te volgen. Ik kijk er al naar uit!





De docenten staken omdat ze een hoger loon eisen. Het land verkeert momenteel in een economische crisis. De Surinaamse dollar is elke dag minder waard. Het loon van de leerkrachten bedraagt momenteel 200 euro terwijl het 2 maanden geleden 400 euro bedraagde. De leerkrachten bij ons op school denken ook aan staken. Hopelijk wordt de situatie snel beter. (ICOM: internationaal oriënteren)

Volgend blogberichtje is jammer genoeg al mijn laatste! Tot dan!
Eline

Wist je dat…
… de partybussen hier ook zondagmiddag rondrijden?
… we de mensen die pannenkoeken kochten en zo ons project steunden nog eens hartelijk willen bedanken?
… er drie erg giftige slangen op het schoolplein te vinden waren?
… je nu ook op school voortdurend naar je voeten kijkt om niet om op een slang te stappen?
… ik binnen twee weken weer thuis ben?

… we allemaal wat bang zijn voor de koude, Belgische temperaturen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten